Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Digitaal rechercheren

UWV neemt deel aan het IRN-project (Internet Recherche & Onderzoek Netwerk), samen met de Politie Gelderland en de Universiteit van Amsterdam. In dit project wordt gebruik gemaakt van de nieuwste zoektechnologie om het internet te scannen op voor UWV interessante en relevante risico’s. Andere deelnemende partijen zijn de Belastingdienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), De Nederlandsche Bank (DNB), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het zoeken gebeurt anoniem en beperkt zich vooralsnog tot individuele klanten.

In april zijn we begonnen met twee pilots waarin we het IRN gebruiken. In de eerste pilot, op twee kantoren, hebben we het IRN gebruikt om onderzoeksdossiers te verrijken met gegevens van internet. Dat had effect: we kwamen vaker overtredingen op het spoor. De pilot is inmiddels afgerond en we gaan de gehanteerde werkwijze landelijk toepassen. In de tweede pilot wilden we komen tot onderzoekswaardige zaken door ons in het onderzoek te richten op groepen in plaats van individuen. Hierbij maken we gebruik van internetgegevens die wijzen op een ernstig vermoeden van uitkeringsfraude. Uit de pilot bleek dat aanvullende instrumenten nodig zijn om dergelijk onderzoek te kunnen uitvoeren. Binnen het IRN-netwerk is een project ingericht om geautomatiseerd en groepsgericht internetonderzoek te kunnen doen.

 

Pagina opgeslagen in Mijn UWV verslag Voeg deze pagina toe Mijn UWV verslag

Opties: print e-mailen