Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Slotervaartziekenhuis

In een project met het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en de Universiteit Maastricht hebben we de afgelopen jaren onderzocht hoe door aanpassing van werkprocessen in de zorg meer eenvoudige functies voor Wajongers kunnen ontstaan. De Universiteit Maastricht zorgde voor de wetenschappelijke begeleiding, arbeidsanalisten van UWV brachten in het hele ziekenhuis de bestaande bedrijfsprocessen in kaart. Sinds 2010 zijn er in het Slotervaartziekenhuis 7 lesgroepen met in totaal 67 jongeren begonnen aan de opleiding tot zorgassistent of facilitair assistent. Van de 60 jongeren die uit het leerwerktraject zijn uitgestroomd, hebben er 42 hun diploma behaald. Dat betekent een slagingspercentage van 70, waar bij vergelijkbare opleidingen in het reguliere mbo-onderwijs gemiddeld 60% slaagt. De anderen zijn tijdens het traject uitgevallen, doorgaans vanwege medische complicaties of aanzienlijke problemen in hun priv├ęsituatie. Een mobiliteitsteam gaat opgeleide Wajongers naar een nieuwe baan bij een andere werkgever begeleiden.

Tijdens het project werd de dagelijkse begeleiding van de jongeren op de werkvloer verzorgd door een directe collega en/of leidinggevende. Daarnaast waren er praktijkopleiders die ook de link vormden tussen de opleiders van het ROC van Amsterdam, de leerling en zijn werkbegeleiders. Het Slotervaartziekenhuis heeft besloten deze infrastructuur in stand te houden en voortaan in te zetten als een reguliere bedrijfsopleiding voor jongeren met een arbeidsbeperking en weinig vooropleiding. De samenwerking tussen het Slotervaartziekenhuis en UWV is inmiddels uitgebreid met de gemeente Amsterdam. In oktober start een nieuwe lesgroep waaraan naast klanten van UWV (Wajongers) ook voor het eerst klanten van de gemeente (WWB, Jongerenloket) zullen deelnemen. Het is de bedoeling om in 2013 jongeren met een arbeidsbeperking op te leiden voor een assistent-functie buiten het ziekenhuis, in zorginstellingen en facilitaire onderdelen van bedrijven in Amsterdam. Er is veel belangstelling voor het Slotervaartproject vanuit andere ziekenhuizen in het hele land, en ook vanuit verzorgings- en verpleeginstellingen.

Pagina opgeslagen in Mijn UWV verslag Voeg deze pagina toe Mijn UWV verslag

Opties: print e-mailen

Aantal werkende Wajongers in 2013

Aantal werkende Wajongers in 2013

We slagen er steeds beter in om jonggehandicapten aan een baan te helpen. In de eerste 8 maanden van 2013 vonden 4.800 Wajongers mede dankzij onze inspanningen een baan. De tabel toont de ontwikkeling hierin.

Lees verder